Pokud se vydáte v supermarketu do oddělení s moukami, je pravděpodobné, že se můžete v nabídce ztratit. Existuje spousta druhů mouky. Kromě klasické bílé pšeničné jsou dostupné také celozrnné varianty, mouky se zvýšeným obsahem vlákniny, ale také mouky z jiných plodin. Například mouka žitná, mandlová, rýžová, jáhlová, amarantová a spoustu dalších. Jak se v nich vyznat a k čemu je použít?
Bílá nebo celozrnná mouka?
Mouky můžeme rozdělit zejména na bílé a celozrnné. Rozdíl mezi těmito dvěma je v tom, jak byly namlety. Klasická bílá mouka je vyrobena z vnitřní části zrna, takže ty nejcennější složky, které se nachází v jejím obalu, byly odstraněny. Přicházíme tak o řadu vitamínů a minerálů. Celozrnná mouka tyto složky obsahuje, může ale překvapit nepříliš hladkou strukturou. Celozrnná mouka bývá lépe stravitelná.
S lepkem nebo bez?
Dále nás může zajímat, zda se jedná o bezlepkovou mouku, nebo tu, která lepek obsahuje. Současný trh už nabízí velké množství druhů mouky, které jsou bez lepku. Dietáři tedy mají opravdu z čeho vybírat. Avšak použít je mohou i ti, kteří lepek jíst mohou. Pokud je ale mouka bez lepku, hůře se pracuje s těstem. Obvykle to znamená, že budeme muset přidat více tekutin. Mezi bezlepkové mouky patří pohanková, která pozitivně ovlivňuje trávení a má antioxidační účinky.
Je mouka zdravá?
Řada zdravě se stravujících lidí se mouce vyhýbá, protože se všeobecně věří, že „ucpává“ střeva. Bát se jí ale nemusíme. Klasická bílá mouka, která je ochuzená o vitamíny a minerály, znamená pro naše tělo spíše prázdné kalorie. Záleží tedy spíše na tom, na co mouku použijete. Pokud ji zkombinujeme s vhodnými potravinami, může posloužit jako doplněk zdravého a vyváženého jídelníčku. Spíše, než sáhnou po klasické bílé mouce, volte tu celozrnnou. Vyzkoušet můžete celou řadu zdravějších bezlepkových variant.