Skolióze u dětí předejdete i správnou matrací

Skolióza neboli vychýlení páteře do strany patří k nejběžnějším onemocněním páteře, které se nejčastěji objevuje u dětí a mladistvých. Může za to především sedavý životní styl, ale i nevhodná matrace nebo nevyvážená strava.

Na čem děti spí?

V posteli tráví děti podstatnou část dne. Proto se vyplatí nepodcenit výběr matrace a roštu. Pro děti jsou zcela dostačující pevné dřevěné rošty v kombinaci s dostatečně silnou pěnovou matrací. Vhodný bude i lamelový rošt, na který stačí i tenčí matrace, jelikož její pružnost znásobí. Matraci každopádně děti potřebují tvrdší, které vyvíjejícímu se tělíčku poskytují pevnou oporu.

Pomáhejte s mírou

Když se dítě pomalu odhodlává k prvním samostatným krůčkům, je to velký milník jak pro něj, tak pro jeho rodiče. Odolejte ale pokušení vodit ho po místnosti za ručičku. Pokud mu chcete pomoct, přidržujte ho za obě ruce najednou nebo ještě lépe za hrudníček, aby ručkama mohlo pohybovat dle libosti.

Botičky a tašky

Pokud už dítě chodí, stejně důležitý jako výběr matrace je i výběr bot. Nesprávná obuv má totiž negativní vliv na celkové držení těla. U ještě starších dětí, které se chystají do školy, pečlivě vyberte aktovku, která bude mít kvalitní polstrování zad. Na tašky přes jedno rameno raději zapomeňte. Těžké aktovky, kde děti nosí plno učebnic, správnému držení těla moc nepřidá, naopak.

Fyzická aktivita

Snažte se dítě vést k pohybu. Pokud prosedí několik hodin ve škole a následně ještě doma u televize nebo počítače, má ke skolióze slušně našlápnuto. Pokud s dítětem aktivitu nemůžete provozovat sami, zapište ho na nějaký pohybový kroužek – gymnastiku, dynamické sporty nebo plavání. Naopak sporty, které zatěžují tělo jednostranně (například tenis), moc vhodné nejsou.

Zdravá strava

Děti potřebují vápník k formování kostí a zpevnění zubů. A že je to v období intenzivního růstu potřeba! Nezapomeňte na to, až budete dítěti chystat něco dobrého ke svačině. Samozřejmostí by měla být pestrá strava a dostatek vitamínů a minerálů.

Další příspěvky