Sója je dnes označována za velmi zdravou potravinu, ale je to opravdu pravda? Sója ještě byla před nějakou dobou označována za tu nejlepší a nejzdravější náhradu masa, byla považována za nejvýživnější rostlinnou potravinu, s níž se dá udělat cokoli. Ze sóji se obvykle dělaly nejen pomazánky, ale také mléko nebo sýry, dodnes je nedílnou součástí jídelníčku vegetariánů.
Pokud hovoříme o sóji, hovoříme o kontroverzní potravině, z níž se vyrábí celé množství výrobků. Vyrábí se z ní výrobky, které se vyplatí jednoznačně jíst, ale na druhou stranu se vyrábí i takové produkty, které tělu mohou uškodit. To je ostatně fakt, o kterém se bohužel nemluví. O sóji se všude tvrdí, že je to nejzdravější potravina, ale na druhou stranu opravdu může i tělu škodit.
Obecně lze říct, že sója jakožto luštěnina v sobě ukrývá hromadu vlákniny, draslíku, vápníku potřebného pro naše kosti, mimo jiné také vitaminy a hořčík, ale je nutné také říct, že zdravost této potraviny spočívá ve zpracování sóji. Právě zpracování sóji se podílí na tom, abychom do těla nedostali více jedu než živin.
Jaká sója je zdravá?
Nabízí se tedy otázka, jaká sója je ta zdravá a jaká nikoli. Odborníci jsou toho názoru, že jediná sója vhodná pro naše zdraví, je takzvaná fermentovaná sója. Ta dokáže být pro naše zdraví velmi, velmi prospěšná, a to díky kvašení, které se podílí na tom, že je v sóji opravdu mnoho živin, nikoli jedu škodlivého pro naše zdraví.
Ve fermentované sóji se nachází například vitamin K2, který spolupracuje s vitaminem D, dále také mnohé prospěšné enzymy.
Oblíbené sójové produkty
K nejčastějším sójovým produktům patří zejména sójové omáčky, dále také sójové sýry či podobně. Pozor si dejte na tofu, které rozhodně není samo o sobě tak zdravé, jak se o něm všeobecně mluví.