Co si nyní sklízíte na zahradě, zapojte i do jídelníčku

co sklízíte, snězte

V současné době probíhají na mnoha zahradách přípravné práce na zimu. Vertikujeme trávník, snažíme se ostřihat stromky, sbíráme to, co nám stromy letos urodily. Hrabeme listí, čistíme a uspáváme bazény a také jezírka a v neposlední řadě sklízíme úrodu, kterou jsme letos na zahradě vypěstovali. Jelikož bylo poměrně sucho, nebude té zeleniny asi mnoho, ale pro domácí potřebu to jistě postačí.

Nezapomeňte, že všechno, co jste si vypěstovali, byste měli také zapojit do svého jídelníčku. Prozradíme vám, jaké jsou nejlepší pokrmy z daných surovin a jak vlastně prospívají našemu zdraví. Zdravý jídelníček je sice skvělý, když je z potravin, které koupíme v obchodě, ale je ještě lepší, pokud je sestaven z potravin, které jsme si sami vypěstovali. Ne nadarmo se přece říká, že domácí zelenina je lepší než tak kupovaná. Je to fakt – pozná se to nejen na chuti.

Vypěstovali jste si mrkev?

O mrkvi se povídá, že blahodárně působí na hubnutí. Je to pravda, i když ne tak úplně. Mrkev nám dodává pocit nasycenosti, což znamená, že se nemusíme přejídat a nemáme tendenci nakládat si další porce. Díky mrkvi tudíž nemusíme tak jíst a právě tak nám vlastně pomáhá zhubnout.

Mrkev využijete do různých pokrmů jako přílohu, do polévek jako kousek zeleniny, ale hlavně je populární jen tak syrová, když ji zakusujete při oblíbeném seriálu v televizi. Nicméně mrkev jako taková je nejlepší do přesnídávek, které milují nejen děti, ale také dospělí.

Vypěstovali jste si česnek?

Jestliže jste si letos vypěstovali česnek, pak jste udělali nejlíp, jak jste mohli. Česnek je přírodní antibiotikum a rozhodně se vám teď bude hodit – nyní, kdy k nám jdou podzimní sychravé dny a nachlazením se to tu bude jenom točit. Česnek je však skvělý do zdravých pokrmů. Nejen, že dodává jídlu šmrnc, ale má v sobě tolik tělu prospěšných látek a vitaminů, že bychom to na prstu jedné ruky nespočítali.

Další příspěvky