Doplnit svůj jídelníček o potraviny, které tělu přinesou potřebné makro i mikro živiny – úkol zní možná prostě a jednoduše, ale opak je pravdou. Není tak snadné zakomponovat do jídelníčku dostatek vitamínů, pokud opominete superpotraviny. Když však dáte superpotravinám zelenou, tělo i vaše zdraví se budou radovat. Jenže co to vlastně je a jaké potraviny do této kategorie zařazujeme?
Superpotraviny jsou prostě super
Pokud hovoříme o superpotravinách, mluvíme o potravinách, které jsou oproti ostatním bohatší o vitaminy a další živiny. Jsou zkrátka o chlup zdravější, protože jsou po nutriční stránce hodnotnější. A to z nich dělá superpotraviny i důvod, proč je do jídelníčku zakomponovat.
Jaké potraviny patří mezi supotraviny?
Pojďme se však podívat na konkrétní druhy, které se vyplatí do jídelníčku přidat. Patří k nim například typicky české borůvky, které jsou především plné vlákniny a jsou to také skvělé antioxidanty. Odvrátit tak mohou řadu potenciálních nemocí, a to včetně kardiovaskulárních onemocnění.
Dále sem spadá už méně české, spíše exotické kiwi, které je bohaté na vitamín C. Taktéž ukrývá antioxidanty. Svým jedinečným složením napomáhá k navození spánku, pokud trpíte poruchami s usínáním.
Ze zeleniny stojí za zmínění kapusta nebo batáty. Zatímco kapusta obsahuje neuvěřitelné množství vitamínů, také vlákninu nebo vápníku, batáty jsou zase skvělým zdrojem vitamínu A a vlákniny.
Do seznamu superpotravin spadají také ryby. Zejména losos, sardinky nebo makrely čili veškeré tučné ryby jsou zdrojem obrovského množství omega-3 mastných kyselin, což jsou látky, které si tělo běžně nedokáže vytvořit samo. Mluvíme však o důležité složce, která nás ochraňuje například před množstvím srdečních chorob.
V případě ryb by však měly být na pozoru těhotné ženy. Mnohé tučné ryby obsahují vysoké množství rtuti, které je pro ně nebezpečím. Vyvarovat by se měly zejména makrele, také tuňákovi nebo žralokům, i když konzumace této ryby není v České republice na denním či obvyklém pořádku.