Dieta pět ku dvěma ohromuje svými přirozenými výsledky 

Dieta pět ku dvěma ohromuje svými přirozenými výsledky

Už jste slyšeli o dietě pět ku dvěma? Tato zajímavá dieta je podle jejího zakladatele, Michaela Mosleyho, doslova životním stylem. Oblíbíte si ji také?   Pět dní jíte normálně  Lékař a publicista Michael Mosley se zasadil o vznik i popularizaci dietní metody pět ku dvěma. Právě on si stojí za svým názorem, že tato dieta se lidem stane vítanou změnou a doslova milovaným životním stylem. Během této zajímavé diety vždy pracujete s jedním týdnem. Tento výchozí bod je základem pro všechno snažení. Pět dnů v týdnu, dle svého uvážení, jíte běžné…

Více zde

5 důvodů, proč jíst okurky 

5 důvodů, proč jíst okurky

Zdá se vám tento druh zeleniny jako příliš omšelá varianta stravy? Podívejte se na ně jinýma očima. Co všechno obsahují a jaké zdravotní přínosy nám okurky do těla přinášejí? Budete žasnout. Proč si je pravidelně dopřát?  Hurá na hubnutí!  Okurka v sobě obsahuje vysoký podíl vody, která pomáhá snižovat obsah toxinů v těle. Kromě toho je tato plodina bohatá na antioxidanty a některé vitamíny, které pomáhají při hubnutí. Vitamíny A, B a K si s chutí vychutnáte, pomáhají totiž při procesu hubnutí.   Okurky zlepšují dech  Zapomeňte na chemické žvýkačky. Stačí…

Více zde

Cítit se zdravě a vypadat lépe – léto se blíží

Cítit se zdravě

Zbývají poslední dny, než oficiálně oslavíme začátek tolik očekávaného léta. Vidina prosluněných letních dní strávených u moře nebo u bazénu pro nás často představují únik z každodenního nezastavitelného kolotoče života. Postupné shazování vrstev, ke kterému teplé letní počasí vyloženě vybízí, stejně jako relax u vody však paradoxně nemusí nutně v každém z nás probouzet čistě pozitivní pocity. Média na nás ze všech stran chrlí kvanta fotek rádoby dokonalých, vysportovaných těl modelů a modelek, které nás mají motivovat k získání dokonalé letní kondice. To však může mít často spíše opačný dopad a místo zdravého impulsu…

Více zde

Není mouka jako mouka. Vyznáte se v nich? 

Není mouka jako mouka. Vyznáte se v nich?

Pokud se vydáte v supermarketu do oddělení s moukami, je pravděpodobné, že se můžete v nabídce ztratit. Existuje spousta druhů mouky. Kromě klasické bílé pšeničné jsou dostupné také celozrnné varianty, mouky se zvýšeným obsahem vlákniny, ale také mouky z jiných plodin. Například mouka žitná, mandlová, rýžová, jáhlová, amarantová a spoustu dalších. Jak se v nich vyznat a k čemu je použít?  Bílá nebo celozrnná mouka?  Mouky můžeme rozdělit zejména na bílé a celozrnné. Rozdíl mezi těmito dvěma je v tom, jak byly namlety. Klasická bílá mouka je vyrobena z vnitřní části zrna, takže ty nejcennější složky, které se…

Více zde

Olivový olej ničí záněty a prodlužuje život. Kam jej přirozeně přidávat? 

Olivový olej ničí záněty a prodlužuje život. Kam jej přirozeně přidávat?

Lidé ve Středomoří se dožívají nejvyššího věku v Evropě. Studie prokazují, že kromě životního stylu má na dlouhověkost vliv také strava. Především pak olivový olej, kterého si všichni dopřávají skutečně hodně. Jak jej propašovat i do našeho jídelníčku?  Prevence rakoviny i snížení zánětů v těle  Olivový olej se v našem organismu zasahuje o mnohé. Jelikož obsahuje vysoké množství omega-3 mastných kyselin, kyselinu olejovou a další přínosné látky, stará se přímo o snížení zánětlivých procesů v našem organismu. Vědci dokonce zjistili, že má přímé spojení s prevencí rakoviny. Extra panenský olivový…

Více zde

Kurkuma má úžasné omlazující účinky. Jak ji dostat do jídelníčku? 

Kurkuma má úžasné omlazující účinky. Jak ji dostat do jídelníčku?

Zdraví prospěšné účinky kurkumy jsou dobře známé. Jedná se o účinný antioxidant, který se podílí na celé řadě protizánětlivých a antivirových procesů. Jak si kurkumu pozvat do svého trávicího traktu?   Přínosná pro tělo i mozek  Kurkumin, tedy přírodní barvivo a součást kurkumy, je mnohem přínosnější, než se zprvu zdálo. Vědecké studie zjistily, že nabízí významný přínos pro naše tělo i mozek. Právě kurkumin v sobě skrývá protizánětlivé a antioxidační účinky, ze kterých profituje naše tělo i mozek. Podobně jako česnek je i kurkumin považován za cenné přírodní antibiotikum. Postará se…

Více zde

Jedno jídlo měsíčně nahraďte zdravou potravinou. Trvale 

Jedno jídlo měsíčně nahraďte zdravou potravinou. Trvale

Přejete si vést zdravější životní styl, nebo byste si přáli, aby byla vaše váha nižší? Zapomeňte na drastické diety, které nikam nevedou. Toto železné pravidlo vám pomůže se trvale zbavit nezdravých jídelních návyků. O co jde a jak na to?   Když se měníte pomalu, měníte se trvale  Překotné změny v jídelníčku vedou k rychlému úbytku váhy. Ale následně také k velké deziluzi. Zdravé jídlo nám nechutná, přestáváme cítit motivaci, necítíme se ve své kůži. Výsledek překotné diety je nejen opětovné přibírání, ale také nepříjemná frustrace. Právě psychický stav a naladění…

Více zde

Přílohy, po kterých zhubnete. Dokonale vás zasytí 

Přílohy, po kterých zhubnete. Dokonale vás zasytí

Přílohy v mnoha případech znamenají ještě další kalorie, které rozhodně nepotřebujeme. Když se ale zaměříte na ty správné přílohy, budete moci dokonce zhubnout.   Chutné a syté – značka ideál  Přílohy se starají o to, abychom mohli zasytit naše tělo a současně si dopřát výbornou chuť. Mnohdy se pak stává, že se z příloh stává hlavní pokrm. Maso nebo další ingredience, už nás prostě a jednoduše tolik nelákají a stačí nám jen příloha. Nepotřebujeme po obědě tolik času pro trávení a cítíme se svěží. Co si tedy dát dobrého?   Trefa do černého v podobě…

Více zde

Škodlivější než alkohol: Potraviny, které škodí našemu mozku 

Škodlivější než alkohol: Potraviny, které škodí našemu mozku

Říká se, že strava je ta nejlepší lékárnička. Bohužel se ale nedá říci, že bychom se po celou dobu svého života stravovali jen správně. Některé potraviny bychom měli ze svého jídelníčku vyřadit ihned. Které to jsou?   Co mozek potřebuje  Mozkovna pro svou optimální činnost potřebuje zejména dostatek tekutin. Potřebný je samozřejmě také kyslík, a také glukóza. Dále se našemu mozku bude líbit, když mu dopřejeme základní nutrienty v podobě vitamínu C, betakarotenu, nebo také polyfenolů. Tyto významné antioxidanty působí jako rajská hudba a dělají v mozku velkou nápravu toho, co se již…

Více zde

Ryby v jídelníčku mají své místo. Které jíst a z jakého důvodu? 

Ryby v jídelníčku mají své místo. Které jíst a z jakého důvodu?

Vyvážený jídelníček plný zdraví prospěšných ingrediencí. To je klíč ke štíhlé a vyšperkované postavě. Pakliže vám v jídelníčku chybí zdroje bílkovin, vlákniny nebo zdravých tuků, tělo nemá dostatečné palivo a často při svém fungování skomírá. Nutriční specialisté a odborníci na správné stravování apelují na přísun ryb. Mluvíme však o velmi kontroverzní potravině, kterou ne všichni mají v lásce. Pojďme si říct, proč právě ryby mají v jídelníčku své místo a jaké konkrétně jíst, abychom tělu udělali radost?  Ryby mají vícero pozitivních vlivů  Pakliže se rozhodnete zakomponovat do jídelníčku ryby, eliminujete…

Více zde